4 Temmuz 2011 Pazartesi

BEZELYE PÜRELİ DOMATES SOSLU KÖFTE


Herkese selamlar.Uzun zamandır bezelye püresi hazırlamak istiyordum Tümay'ımın tarifine kısmet oldu:)Sevgili eşim ve ben çok beğendik, prenses yediği kadar kısmını beğendi:))
özel sofralara hazırlanırsa lezzeti ve sunumu ile beğeni alacağına eminim.
sevgi ile kalın...


Malzemeler:

2 su bardağı haşlanmış bezelye
1 kahve fincanı krema
1 yemek kaşığı tereyağ
3-4 dal dereotu
yeterince tuz

Hazırlanması:
Ayıklanmış bezelyeleri yıkadıktan sonra üzerine çıkacak kadar su ile haşlanmaya bırakın .
Diri kalmadan iyice haşlanmalı ki püre yapılmaya uygun olsun.
Başka bir tencerede bir kaşık tereyağınıda eritin,üzerine haşlanmış el blender ile püre haline getirilmiş bezelyeleri ilave edin karıştırın. kremasını ,dereotunu ve 2 çay kaşığı tuzu serptikten sonra karıştırmaya devam edin .Bir iki dakika sonra ateşten alabilirsiniz.

SOS İÇİN:

Kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış 3-4 domatesi 1-2 kaşık sıvıyağ ile bir tavada pişmeye bırakın.İçine bir diş sarımsak doğrayın ve bir tatlı kaşığı domates biber salçası karışımı ilave edin, yeterince tuz ile tatlandırın .Sosun tüm suyunu çekmesine fırsat vermeden ateşten alın.Kızarttığınız köfteleri ilave ettikten sonra bir taşım kaynatın .Bezelye püresinin üzerinde servis edin.

KÖFTE İÇİN:
500 gr köftelik kıyma
1 orta boy soğan
1/2 demet maydanoz
1/2 çay kaşığı karabiber
1 tane yumurta
1/2 tatlı kaşığı tuz
2 dilim ekmek
1-2 yemek kaşığı galeta unu

Hazırlanması:

Büyükçe bir tasın içine soğanı rendeleyin ,,elinizle hafif bastırarak çıkabilen soğan suyunu süzün .(çok fazla zorlamayın soğanın suyunu süzmek için,bir kısmının süzülmesi yeterli olacaktır)
Ekmeklerin sert kabuğunu alın ve biraz sudan geçirin ,fazla suyunu sıkıp soğanların üzerine bırakın.
Daha sonra sırası ile bütün malzemeleri ilave edip güzelce yoğurun,arada bir köfte hamurunu top yapıp hızlıca tasa doğru vura vura bütünleşmesini sağlayın.
Ceviz kkadar parçalar koparıp kızartın.Sonrasında domates sosun içine bırakın...

Not:köftelerin kızartılmasını ben Tefal Actifry ile hazırladım.Siz fritöz yada tavada kızarttığınız zaman fazla yağını mutlaka kağıt havlu ile almayı ihmal etmeyin ki yemeğiniz yağlı olmasın...

2 yorum:

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canım; ellerin dert görmesin,çok lezzetli görünüyor.Sevgimle öptüm...

Tarifkolik dedi ki...

Ellerine sağlık canım bende deneyeceğim çok güzel görünüyor, sevgiler