23 Aralık 2011 Cuma

KARA MANCAR YEMEĞİ (KARA LAHANA)


 Hepinizin  kara lahana diblesi olarak bildiğiniz lezzet ile pişirme tekniği benzeşse de,burada yemeğin sulu olması ,ayrıcalık gösteriyor :))yemek diyorum zira biz bu lezzeti yemek olarak biliyoruz ,öğün olarak tüketiyoruz:)) yemeğin  suyuna ekmek banma kültürü ile büyümüş olanların rağbet edeceği bizim ailece çok sevdiğimiz hatta durumu biraz daha genişletip hemşerileriminde
iltifat ederek hazırladıkları:)) biraz daha geniş kısmında ,Turizm'e kapılarını çoktan açan yöremizin
yöresel yemeklerin en başında gelen lezzetlerimizdendir mancar yemeği.Mutlaka denemenizi öneririm özellikle  karalahananın tam mevsimi iken:))
Yöremizin ağzı ile kara mancar yemeğine biraz kuyruk yağ katardı rahmetli babannem:))gelişen dünya ile birlikte sağlıklı beslenme adına bu yağı kullanmaktan vazgeçtik:))emin olun yıllarca o kuruk yağı lezzetini aradım mancar yemeğinde:)) sonra sonra beynim, zeytinyağ ile hazırlanmış  sağlıklı yemeğin lezzetini kabullendi:))şimdi kuyruk yağın kokusuna tahammül edemiyor haldeyim:))
Mancar yemeğini etli,kıymalı,kavurmalı veya içine et suyu ilave ederek de hazırlayabilirsiniz.
Benim tavsiyem zeytinyağlı  mancar yemeği olacaktır:)
Konuyu biraz uzattım sanıyorum :))şimdi nasıl hazırlamışım işte reçete.

Görüşmek üzere,sevgiyle kalın...

Malzemeler:

1 kg karalahana (yemeklik olanlardan)
2 tane orta boy kuru soğan
1/2 kahve fincanı zeytinyağ
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1/2 kahve fincanı pirinç
3 bardak su
yeterince tuz
karabiber

Hazırlanması:

Kara lahanayı yaprakları ve sapları olarak ayrı ayrı taslara irice doğrayın.Önce sert olan kısım saplarını kaynamış tuzlu suya atacağız.Yaklaşık  3-4 dakika sonra yaprak kısmını tencereye ilave edeceğiz.Yarı piştikleri zaman,( nasıl anlayacağız; bir tanesini tadarak bakacağız:)yumşamış  ise tamamdır.Bu konuda piştimi pişmedimi  diye sakın endişelenmeyin,yemeğin ön pişirmesini hazırlıyoruz ,diğer aşamalarda pişmeye devam edecek.)
Haşlanmış kara lahananın suyunu süzün süzgeçte beklesin.Diğer tarafta büyükçe bir tencereye
küp küp doğranmış soğanları zeytinyağında  ısı alıncaya kadar kavurun.Üzerine süzgeçte bekleyen kara lahanaları,salçaları ve  sıcak suyunu ilave edin orta ateşte pişmeye bırakın.
10-15 dakika sonra pirinci ilave edin,pirinçler uzadığı zaman ateşten alabilirsiniz.(Yemek suyunu çekmişse bir su bardağı sıcak su ilave edebilirsiniz...
Zeytinyağlı yemekleri  soğuk sevdiğim halde  karalahana yemeğini sıcak olarak tüketmenizi
şiddetle öneririm,üzerine karabiber serpmeyi unutmayın:)
Afiyet Olsun...

3 yorum:

fatosun mutfagından... dedi ki...

karalahanayı çok seviyorum...ellerinize sağlık..lezzetli görünüyor..sevgiler

Birsel ve İrem dedi ki...

Off! Beni çocukluğuma götüren bir görüntü, neredeyse evimizde hergün bulunan bir yemekti. Bizde pirinç yerine "göce" dediğimiz mısır yarması (bulgurdan biraz daha iri çekilmiş mısır) kullanılırdı. Afiyet olsun.
2012'de herşeyin gönlünüze göre olması dileklerimle...
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Saplarini napicaz? :