31 Mart 2014 Pazartesi

KAYGANA

Kaygana,karadeniz mutfağının  pratik ve enfes bir lezzetir.
Aslında benim yöremde "kaygana"şöyle hazırlanır;
hepinizin "Röşti" diye bildiğiniz, haşlanmış  patates ile soğanın kavrulup
tavaya bastırılarak kızartılmış halidir:)anlaşılan o ki,bizim yöre halkı  ellerinde bulunan bol patatesleri değerlendirmek için güzel bir yol bulmuşlar, adına neden kaygana demişler.Şekil dışında benzer hiç bir yanları yok:)  ancak Röştiye benziyor ki,italya nere ,kastamonu nere yine aklım karıştı:))Neyse, ben orjinal karadeniz kayganası nasıl hazırlanır,arkadaşımdan öğrendiğim gibi; anlatayım...
 
Malzemeler:
 
2 tane yumurta
1 çay bardağı süt (küçük çay bardağından)
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı su
8-10 dal maydanoz
1tane  orta boy sivri biber
1 tane orta boy kapya biber
1/2 çay kaşığı karabiber,pul biber
aldığı kadar un
tuz
Hazırlanması:
Biberleri, ayıklayıp yıkadıktan sonra küçük, küçük doğrayın.Maydanozu
ince ince doğrayın.Yumurtalar ile yoğurdu yumurta teli ile karıştırın.Üzerine su ve sütü ilave edin karıştırmaya devam edin.İnce kıyıp hazırladığınız
 biber ve maydanozu karışıma ilave edin.Baharatlar ve tuz ile  tatlandırıp aldığı kadar un ilave edin.Krep hamuru gibi olmalı.Teflon tavanizı yağlı peçete ile her tarafını silin.Bir kepçe kaygana hamurundan tavanın sap tarafına dökün,tavayı sağa sola çevirerek hamurun tüm yüzeye dağılmasını sağlayın.Çevirerek her iki yüzeyini kızartın.Arada bir, tavayı yağlı peçete ile silmeyi unutmayınız.
Afiyet Olsun...





1 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

çok severim canım.ellerine sağlık.sevgiler.