4 Aralık 2014 Perşembe

ÇİĞDEN BİBER DOLMASI

Genellikle ilk bahar  aylarında sıkça hazırlarım "çiğden biber dolmasını" tazecik mis
kokulu nane, maydanoz cezbeder beni :)ancak her mevsim mis gibi nane, maydanoz bulmak mümkün elbette. Bu sebeple, ilk  baharda hazırladığım bu dolmayı arşivde bırakmak istemedim doğrusu,fakat siz yine de ilk baharda bir kez daha bu reçeteyi hazırlanmayı unutmayın:) Beni Facebook ve İnstagram sayfamdan takip edebilirsiniz...

Malzemeler:

1/2  kg dolma biber
1 su bardağı pirinç
2 tane kuru soğan
 4 yemek kaşığı  zeytinyağ
1 tane kesme şeker
2 tane orta boy domates rendesi
 1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1/2 demet taze nane
1/2 demet maydanoz
 1 çay kaşığı tepeleme dolma baharı
 1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanması:
Dolma biberlerin çekirdek kısımlarını çıkarın veya benim hazırladığım gibi üst kısmından 1-2 cm aşadıdan kesin kapak oluşturun.
İçini hazırlamak için;pirinçleri yıkayın ve sularını süzülmeye bırakın. Soğanı  çok ince olacak şekilde küp ,küp doğrayın.Nane ve maydanozu ince, ince kıyın. Artık bir tasın içinde malzeme listesindeki tüm malzemeleri karıştırabiliriz. Dolma biberlerinin yarısına gelecek şekilde iç malzemesini doldurun. Kesinlikle fazla  doldurmayın pirincin şişerek pişmesi için hacime  ihtiyacı var  unutmayın.
Tüm biberlerin doldurma işlemi bitince tencereye dizin. Dolmaların kapaklarını itina ile yerleştirin. Kapak kesmemiş iseniz küçük bir parça domates ile kapak yapın. Tenceredeki biberlerin yarısına gelecek şekilde yaklaşık 1,5-2 su bardağı su ekleyin. Üzerine  3 yemek kaşığı zeytinyağ gezdirin tuz ile tatlandırın. Kaynama noktasına kadar harlı ateşte sonra ocağı çok kısarak pişmeye bırakın. Pirinçler iyice uzadığı zaman pişmiş demektir. Ocaktan aldıktan sonra tencerenin kapağını açmadan soğumaya bırakın . Soğuk servis edin.
Afiyet Olsun...


Hiç yorum yok: